Wpływ jedzenia na szkliwo zębów


Regularne wizyty u dentysty, a co za tym idzie profesjonalna opieka stomatologiczna są niezbędne dla utrzymania zdrowego uzębienia oraz higieny jamy ustnej. Ogromny wpływ ma na to także dieta, tj. spożywanie odpowiednich produktów spożywczych, które w dużej mierze przyczyniają się do zapobiegania chorobom zębów.

Które pokarmy atakują szkliwo zębów?

Zdarza się, że pokarmy, które spożywamy na co dzień, mają bakterie, które wytwarzają szkodliwe kwasy, powodujące próchnicę i atakujące szkliwo zębów. Mowa o takich produktach spożywczych, jak słodycze, słodkie, gazowane napoje, soki owocowe.

Jeśli zależy nam, by jak najdłużej utrzymać zdrowe zęby, powinniśmy skupić się na tym, by starać się ograniczyć słodycze. Dieta niskocukrowa wpływa korzystnie nie tylko na zęby, ale także na cały organizm. Dla zębów ważne jest to, by ograniczyć lub całkowicie wyeliminować słodkie pokarmy, ale równie istotne jest także to, jak często spożywamy słodycze.

Z pewnością zdarza się, że słodycze są podjadane między posiłkami lub w godzinach wieczornych, krótko przed spaniem. Dobrym rozwiązaniem byłoby wyznaczyć sobie konkretną, jedną godzinę w ciągu dnia na spożywanie słodyczy. Zwykle taką porą jest deser po obiedzie. Jeśli wyznaczymy sobie, że każdego dnia zjemy deser o ustalonej porze, a po zjedzeniu pójdziemy umyć dokładnie zęby, z pewnością będzie to korzystne, czyli zdrowe, dla zębów.

Co w takim razie z owocami? Wiele rodzajów owoców zawiera spore ilości cukru, a do tego kwasy owocowe. W związku z tym mimo że owoce mogą być zdrowe, niekoniecznie są one przyjazne dla zębów, ponieważ kwasy pochodzące z owoców niszczą szkliwo zębów. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych pokarmów, ale raczej odczekać przynajmniej 30 minut. W przeciwnym razie szczoteczka dosłownie „starłaby” szkliwo zębów, które zostało zmiękczone przez kwasy.

W jaki sposób odżywiać się, by nie uszkodzić szkliwa zębów?

Ważne jest to, by pić duże ilości wody. Wszelkie słodkie, gazowane napoje, takie jak cola, należy spożywać z umiarem. Niekorzystny wpływ na szkliwo ma również wytrawne wino, kawa, herbata. Erozję kwasową zębów powodują również słodycze, o których była już mowa. Dobrym rozwiązaniem byłoby więc ograniczenie ich spożywania. Bardzo dobrymi produktami dla zębów są pokarmy mleczne. Dlaczego? Ponieważ nabiał jest bogaty w fosfor i wapń, a te pierwiastki wzmacniają szkliwo zębów. Zatem jeśli mamy do wyboru zjedzenie czekolady na deser, lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie jogurtu z owocami.

Jakie jeszcze produkty nie niszczą szkliwa zębów?

Są to wszystkie pokarmy bogate w fluor, dlatego spożywanie ryb będzie dobrym rozwiązaniem. Ten minerał wzmacnia szkliwo zębów i czyni je bardziej odpornymi na próchnicę. Kolejne produkty, które nie szkodzą zębom to pokarmy pełnoziarniste. W jaki sposób chleb czy też makaron mogą pozytywnie wpływać na zęby i jamę ustną? Okazuje się, że produkty pełnoziarniste pobudzają produkcję śliny, a ta chroni zęby, ponieważ neutralizuje kwasy, zmywa resztki jedzenia oraz zawiera składniki przeciwbakteryjne oraz minerały utwardzające szkliwo zębów.

Sama dieta nie wystarczy, pamiętajmy o tym, by regularnie odwiedzać dentystę i starać się codziennie dbać o zęby – tj. czyścić je przynajmniej dwa lub trzy razy dziennie, używać nici dentystycznych. Warto na koniec dodać, że dieta, jaką stosujemy, powinna być zbilansowana. Jeśli będziemy spożywać tylko produkty o niskiej wartości odżywczej, może mieć to szkodliwy wpływ na zęby. Organizm potrzebuje zdrowej równowagi witamin i minerałów do walki z infekcjami. W przeciwnym razie dziąsła stają się bardziej podatne na choroby.